Cami Görevlilerinin Görevleri Nelerdir?



MADDE 24-:

(1) İmam-hatipler ve müezzin-kayyımlar cami görevlileridir.

(2) Cami görevlileri, Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Çalışma Yönetmeliği’nin 40, 41, 42, 43 ve 44 üncü maddelerinde belirlenen görevlerini yapacaklardır.

(3) Cami görevlileri, namaz öncesi veya sonrası Kur’ân-ı Kerim okuyacaklar, okudukları ayetlerin Türkçe meâlini ve tefsirini vereceklerdir. Hadis, ilmihal ve Siyer-i Nebi konularında cemaati aydınlatacaklardır.

(4) Cami görevlileri ibadetin huzurlu bir şekilde yerine getirilmesi için titizlik gösterecekler, camiyi zamanında açacaklar, görev yerlerinde bulunacaklar, ibadetin ifasında acele etmeyeceklerdir. Konuyla ilgili olarak aşağıdaki hususlara dikkat edilecektir:

a) Ezan okunduktan sonra bir müddet beklenecektir. Vakit namazlarının ezanı müteakiben, beklenmeksizin kılınmaya başlanması sebebiyle vatandaşlarımızın cemaatle kılınan namaza yetişmesi mümkün olmamaktadır. Vatandaşlarımızın cemaatle kılınan namaza katılımlarını sağlamak üzere özel durum ve yerel şartlar dikkate alınarak ezanın akabinde makul bir süre beklendikten sonra cemaatle namaza başlanacaktır.

b) Akşam namazının farzından önce iki rekât namaz kılacak kadar beklenecektir.

(5) Cuma, teravih ve bayram namazlarından önce ilgili müftülükçe vaaz planlanmadığı durumlarda, cami görevlileri tarafından namaz vakti girinceye kadar vaaz edilecek veya Kur’ân-ı Kerîm okunacaktır. Vaaz veya okuma, ezan başladığında bitirilecek ve sükûnetle ezan dinlenecektir.

(6) Birden fazla imam-hatibi ve/veya müezzin-kayyımı olan camilerde haftalık izin günü dışındaki günlerde, namaz vakitlerinde görevlilerin tamamı camide bulunurlar ve görevi nöbetleşe yaparlar. Caminin yönetiminden birinci derecede sorumlu olan imam-hatip camilerde yürütülen hizmetlerin görevliler arasında taksimini koordine eder. Bu gibi camilerde cuma ve bayram hutbelerinin kim tarafından okunacağı müftülüğün onayı ile sorumlu imam-hatip tarafından tespit edilir.

(7) Cami görevlilerinin cuma günleri ile dinî bayram günlerinin birinci günü hariç olmak üzere, haftalık izinlerini kullanmaları konusunda gerekli kolaylık sağlanacaktır. İzin işlemleri bu Genelgenin “Personel İşlemleri” bölümünde yer alan ilkeler doğrultusunda yapılacaktır.

(8) Görevlilerimiz, halkımızın güvenini sarsacak davranışlardan kesinlikle sakınacaklar, teçhiz, tekfin, mevlit, hatim gibi hizmetleri sadece vazife mesuliyeti ve Allah rızası için yerine getirme anlayışı içinde olacaklardır.