E Okul Kayıt Sistemi Nedir?

E Okul kayıt Sistemi yani meb e kayıt sistemi meb tarfından uygulamaya konulan 2012 yılında tüm ülke genelinde yeni kayıt 1. sınıflar, yeni kayıt orta okullar ve yeni kayıt liselerin adrese dayalı elektronik ortamda okul yerleştirmelerinini yapıldığı ve listelenerek yine internet ortamından duyurulduğu bir uygulamadır.
Yeni e okul kayıt sistemiyle öğrencinin hangi okula kayıt yaptıracağı, ek yerleştirme ve kayıt güncellemeleri işlemleri sitem üzerinden yapılmakta.
Bilindiği üzere ilk olarak 2009/30 sayılı Genelge gereği e-kayıt sonuçları Haziran ayı sonunda açıklanmaktadydı. Yayınlanan e kayıt sonuçlarının değiştirilmesi için gerçek dışı beyanlarda bulunulmaktadır. Gerçek dışı beyanların önüne geçilmesi amacıyla sistemin güncellenmesi yapılmamaktadır. Ancak bazı okul yönetimlerinin ek yerleştirme ve kayıt güncellemeleri bekledikleri, için velileri mağdur ettikleri geçen yıllarda yaşanan en önemli sorunlardan olmuştur.

2012 Yılında Uygulanan e okul kayıt sistemi hakkında yapılan işlemler

Okul kayıt sistemi ile merak edilenler! e-Kayıt nasıl olacak?

Milli Eğitim Bakanlığı 2012-2013 Eğitim-Öğretim yılı e-kayıt uygulamasıyla ilgili sıkça sorulan soruları ve cevaplarını yayınladı.

Bakanlığın yayınladığı belgede Hangi yaş grubundaki çocuklar birinci sınıfa kayıt edilecek? Kayıt ve nakillerde adres kontrolü olacak mı? Kaydı hiçbir okulda gözükmeyen çocukların velileri hangi işlemi yapacak? Kesin kayıt için hangi işlem yapılacaktır? Gibi sorulara cevap verdi.


İşte Bakanlığın internet sitesinden yapılan yardımcı açıklama...


1- 2012-2013 eğitim öğretim yılında hangi yaş grubundaki çocuklar birinci sınıfa kayıt edilecek?


2006 doğumlular ile 2007 Ocak-Mart doğumlu çocukların tamamı ve 2007 Nisan-Eylül doğumlulardan velisinin isteği olan çocuklardan TC kimlik numarası ve adresi tanımlı tüm çocukların birinci sınıfa kayıtları Bakanlığımız tarafından merkezi sistemle (otomatik olarak) yapılmıştır.


2- Kayıt ve nakillerde adres kontrolü olacak mı?


Resmî tüm ilkokul ve ortaokullara kayıt ve nakiller öğrencilerin ulusal adres veri tabanındaki bilgileri ve ilçe öğrenci yerleştirme komisyonu kararı doğrultusunda yerleşim yeri adresi (birinci adres) esaslı yapılacaktır.


3- 2007 Nisan-Eylül doğumlu çocukların kesin kayıtları nasıl olacaktır?


Bu yaş grubundaki çocuklar ikametlerine uygun ilkokullara geçici olarak


yerleştirilmişlerdir. Çocuğunu birinci sınıfa göndermek isteyen velilerimizin okula yazılı istekte bulunmaları yeterli olacaktır.


4- Kaydı hiçbir okulda gözükmeyen çocukların velileri hangi işlemi yapacak?


Velilerimiz öncelikle ilçe nüfus müdürlüğüne giderek adres kontrolü yaptıracak, ardından ilçe milli eğitim müdürlüğüne giderek yetkilileri bilgilendirecektir. İlgililer ise ilçe adres havuzundaki adresleri ilgili okullarla ilişkilendirecektir.


5- Görev yeri değişen kamu görevlileri ile ikameti değişen vatandaşlarımızın çocuklarının birinci sınıfa kaydı veya nakli nasıl olacak?


Yerleştirmeden sonra görev yeri değişen kamu görevlileri ile ikameti değişen vatandaşlarımızın çocuklarının birinci sınıfa kaydı, yeni adresiyle uyumlu okula sistem tarafından yapılacaktır. Ancak eski okula kesin kayıt yapılan çocukların adresi değiştikten sonraki yeni adresine uyumlu okula nakli, e-okulda nakiller açıldığında yapılacaktır.


6- Boş kontenjanı olan okullara nakiller ne zaman açılacak?


Sınıf mevcutları 30’un altında olan sınıflardaki kontenjanların mevzuatı doğrultusunda doldurulmasına ilişkin açıklama Eylül ayı başı itibariyle yapılacaktır.


7- Özel okullara, konservatuarlara ve imam hatip ortaokullarına kayıtlar nasıl yapılacak?


Bu okullara kayıt ve nakillerde adres kontrolü yapılmadığından e-okul işlemleri ekranı açıldığında velisinin başvurusu üzerine okul yöneticileri tarafından süresi içinde kayıt ve nakiller yapılabilecektir.


8- Şehit- muharip gazi çocukları ile özel eğitim öğrencilerinin nakli ne zaman ve nasıl olacak?


Bu çocukların kayıtları sistemde yerleştirilen okula yapıldıktan sonra Eylül ayı başı itibariyle bu konumdaki öğrencilerin istedikleri okullara nakillerine izin verilecektir.


9- Öğretmen çocukları, çalışan anne babalar, kardeşler, ana sınıfını okuduğu okula kayıt yaptırmak isteyenlere özel bir uygulama getirilecek mi?


Yönetmeliğin izin verdikleri dışında hiçbir kişi veya gruba ayrıcalık tanınmayacaktır.


Önceki uygulama aynen devam edecektir.


10- Kesin kayıt için hangi işlem yapılacaktır?


e-kayıt yerleştirmesi aynı zamanda kesin kayıt anlamına da gelmektedir. Velilerimiz kesin kayıt için ek herhangi bir belge götürmeyecek. Eylül ayı başında okul idaresine başvurarak çocuğunu bu okula göndereceğini beyan edecek. Kayıt için herhangi bir ücret ödenmeyecektir.


11- Velilerden öğrencilerin kayıtlarının bir yıl ertelenme istekleri kabul edilecek mi?


Yaşça kayıt hakkını elde eden, ancak bedenen veya zihnen yeterince gelişmemiş olup okula uyum sağlayamayan 66 ay ve üzeri çocuklar da kasım ayı sonuna kadar sağlık kurumlarından verilen bedenen veya zihnen gelişmemiş tıbbi tanılı rapor üzerine okul öncesi eğitime yönlendirilebilecek veya kayıtları bir yıl ertelenebilecektir.


12- Birinci adresi yurt dışı olanların kayıtları nasıl olacak?


Birinci adresi yurt dışı olup Türkiye’de akrabasının yanında kalacak durumdaki çocukların kayıtları Bakanlığımız tarafından yapılacaktır. Bu çocukların yerleşim yeri adresi, anne-baba muvafakatnamesi ve hangi okula kayıt edileceği ilçe milli eğitim müdürlükleri aracılığıyla resmi yoldan Bakanlığımıza gönderilecektir.


13- Kayıt edilen öğrencilerin sınıf ve öğretmenleri ne zaman belli olacak?


Okullar 17 Eylül 2012 Pazartesi günü; 1. sınıfların uyum programı 10 Eylül 2012’de başlayacağı için öğrencilerin şubeleri ve öğretmenleri ilgili okul yönetimi tarafından okullar açılmadan önce belirlenecektir.


14- Farklı yaş gruplarındaki öğrenciler aynı şubede mi öğrenim görecekler?


Okulun fiziki şartlarına göre aynı yaş gurubundaki öğrencilerin aynı sınıflara yerleştirilmeleri okul yönetimleri tarafından değerlendirilebilecektir.


15- Beşinci sınıfa geçen öğrencilerin okulları nasıl belirlenecek?


Öğrencinin 2011-2012 eğitim öğretim yılında öğrenim görmüş olduğu okul;


a) Ortaokul olarak dönüştürülmüş ise; öğrenci aynı okulunda öğrenimine devam edebilecektir.


b) İlkokul olarak dönüştürülmüş ise; ilçe milli eğitim müdürlüklerince planlanan ortaokula e-okul sisteminden ilçeler tarafından toplu olarak aktarılacaklardır.