İlkokul 2. ve 3. Sınıflarda Seçmeli Arapça Dersi Geliyor


Milli Eğitim Bakanlığı, ilkokul 2’nci sınıfların seçmeli ders programına Almanca ve Fransızca’ya ek olarak Arapça’yı da aldı. Buna göre, isteyen öğrenciler ilkokul 2’nci sınıftan itibaren Almanca, Fransızca ya da Arapça dersi alabilecek. Arapça seçmeli derslerinin önümüzdeki eğitim öğretim yılında başlatılması planlanıyor.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün teklifi ve bakanlığın 13 ekim 2015 tarihli kararı üzerine hazırlanan ‘İlköğretim Arapça Dersi (2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8’inci Sınıflar) Öğretim Programı’, Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın internet sitesinde yayınlandı. Programa göre, ilkokul 2’nci sınıfta bu dersi seçmeli olarak almak isteyen öğrenciler için sadece konuşma ve dinleme etkinlikleri yapılacak, yazım aşamasına geçilmeyecek.

3’üncü sınıfta, konuşma ve anlama etkinliklerine ağırlık verilecek, fakat ‘kısıtlı yazım’ çalışmaları da başlatılacak. 4’üncü sınıfın ilk döneminde de konuşma ve anlama çalışmalarına devam edilecek, ikinci dönemden itibaren Arapça yazmaya biraz daha fazla zaman ayrılacak.

2’nci ve 3’üncü sınıflarda Arapça dersi temaları arasında renkler, hayvanlar, mevsimler, selamlaşma ve tanışma, sayılar, doğa, spor gibi günlük hayata yönelik konular bulunurken, 4’üncü sınıflarda selamlaşma ve vedalaşma, kendini tanıtma, hobiler, giysiler, sayılar, taşıtlar ve ülkem temalarına peygamberim konusunun da eklenmesi dikkat çekti. Bu tema altında da Hz. Peygamber’in ailesi, soy ağacı vs. anlatılacak.

Daha önceki yıllarda seçmeli yabancı dil dersi olarak ilkokul 2’nci sınıftan itibaren okutulması kararı alınan Almanca ve Fransızca için henüz uygulama aşamasına geçilmedi. Arapça’nın ise 2016-2017 eğitim öğretim yılı, yani önümüzdeki yıldan itibaren okutulması hedefleniyor.

Seçmeli dersler nasıl tercih ediliyor?

Öğrencilere seçmeli olarak sunulan yabancı diller arasında Fransızca, Almanca ve Arapça bulunuyor. Veliler, öğrencinin almasını istediği yabancı dilleri tercih ediyor. Veli isterse iki veya daha fazla yabancı dil tercihinde bulunabilir. Yasal olarak önünde bir engel yok. Ancak eğitimciler, okullarda bu derslerde eğitim verecek branş öğretmeni olmadığı için uygulamada hayata geçirilemediğini söylüyor.

Arapça, dokuzuncu dil olarak müfredata eklendi

Kamuran Karaca (Eğitim-Sen Başkanı): Şu ana kadar yabancı dil kapsamında sekiz dil, İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca, Çince, İspanyolca, Japonca, Rusça bunlar Milli Eğitim’in müfredatındaki yabancı dillerdi. Dokuzuncu dil olarak arapça eklenmiş görünüyor. Ama, problem burada başlıyor. Diğer sekiz dilin müfredatı, ilgili genel müdürlükler aracılığıyla oluşturuluyor. TTK’ya sunuluyor ve öyle uygulanıyordu. Fakat Arapça Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün önerisi ve talebi üzerine hazırlanıyor. Bu durumda, yabancı dil öğretimi kapsamından çıkıp din eğitimi kapsamında Arapça öğrenimine dönüşmüş oluyor.

Dil eğitimi erken yaşta başlamalı

Latif Selvi (Eğitim Bir-Sen Genel Başkan Vekili): Burada geçmiş yıllarda Şura kararlarında da tartışıldı, yabancı dilin erken yaşlarda öğretilmesinin, hem pedagojik olarak, hem de başarılı bir öğretimi sağlamak açısından yararlı olacağı kanaatine varılmıştı. Bu doğrultuda bakanlık bir çalışma yaptı. İlk çalışma İngilizce ile gerçekleşti. Şimdi Arapça için bir çalışma yapıldı. Bunun önümüzdeki eğitim öğretim yılında uygulanması planlanıyor. İlkokul ikinci sınıftan itibaren seçmeli olarak okutulacak. Velinin tercihine göre bu şekillenecek. Biz de çocuklarımızın yabancı dil öğretimine küçük yaşlarda başlatılmasının yararlı olacağını ve Türkiye’de çok tartışılan, dil eğitimi tartışmalarının sonlanmasını istiyoruz. Bu anlamda da eğer bunların öğretimi yapılabilirse başka dillerle ilgili de uygulamalar yapılabilir.