Hafızlık Belgesi Ne İşe Yarar



Hafız arapça kökenli bir kelime olup hıfz lafzından türemiş bir sözcüktür ki' muhafaza etmek elinde tutmak ' manalarına gelmektedir.
Zor ve meşekkatli bir yolun sonunda muazzam bir mertebedir.

Temennimiz bu mübarek yolda yürümeye niyet etmiş, gayret etmiş ve Kur'an-ı Kerimi sadrına nakşetmiş olan hafız kardeşlerimize gerekli kolaylığın gösterilmiş olmasıdır.
Son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığının konuyla alakalı çalışmaları devam etmekte ve hafızların önü açılmaktadır.

Mesela hafızlık sınav sisteminde binlerce hafız elemeden sonra , umudunu ve azmini kaybedip başka işlere yönelip heba olmakta.Senelerini vermiş , zorluğunu anlamış sınavda belkide çok iyi ezber ettiği sayfalarını okuyamayan hafız adayı çökmüş vaziyette vazgeçmeyi seçebiliyor.Bazı sınavlarda olduğu gibi' koşullu geçiş ' gibi kurallar hafızlık sisteminde de uygulanabilir.Örneğin; sınavda başarısız olan öğrencilerin durumu göz önünde bulundurularak geçmesine ramak kalan öğrenciler için yeni bir tarih yada K.Kerim 3 e bölünerek sınava tabi tutulabilir.Bu sistem geniş düşününce gerçekleştirilmesi zor olsa da en azından sınavı kaybeden adayları teşvik amaçlı düzenlemeler yapılabilir.

Peki hafızlık belgesini almaya hak kazanmış olanlar için alanında çalışmaya dair kolaylıklar mevcut mu?

Dediğimiz gibi Diyanet İşleri Başkanlığı Konuyla ilgili çalışmalarını sürdürmekte ve hafızlara ihtimam göstermekte.Diyanetin açtığı kadrolarda hafızlık belgesi olanlar için kontenjan sayısı artmakla beraber , taban puanları da düşmekte.


Aşağıdaki tabloda Diyanetin sözleşmeli imam alımı bulunmakta ve hafızlık belgesi olanların kontenjan sayısı diğerlerine nisbeten fazladır.