2015-2016 TEOG 1. Dönem Sınavı Ne Zaman ?

2015-2016 TEOG 1. Dönem Sınavı'na sayılı günler kaldı. 8. Sınıf öğrencileri yepyeni bir TEOG süreci bekliyor. Veliler ve öğrenciler şimdiden 2016 TEOG ne zaman? diye somaya başladılar. 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı başladı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2016 sınav takvimi yayınlandı. Buna göre 2015-2015 Eğitim Öğretim Yılı TEOG Sınav Tarihleri ne zaman? 1. Dönem ve 2. Dönem TEOG Sınavları ne zaman? 1. Dönem ve 2. Dönem TEOG Mazeret Sınavları ne zaman? TEOG 1. Dönem Sınavı Sınava Giriş Yerleri ne zaman açıklanacak? TEOG 1. Dönem Sınavı'nda hangi derslerden kaç soru çıkacak ve kaç dakika süre verilecek?

2015-2016 Öğretim Yılı Ortak Sınavlar I. Dönem Genelgesi için TIKLAYINIZ

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG merkezi ortak sınavlarının yapılacağı tarihleri internet sitesinden duyurdu. Buna göre 2015-2015 Eğitim Öğretim yılı TEOG Sınavları ve TEOG Mazeret Sınavları tarihleri belli oldu.

Türkçe, Matematik, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi derslerinden sınava girecek. Her dersten toplam 20’şer soru sorulacak ve her ders için öğrencilere 40’ar dakika süre verilecek. Sınavlar saat 9.00’da başlayıp 11.20’de sona erecek.

TEOG ortak sınavların ikinci gün oturumları ise sırasıyla Fen ve Teknoloji, T.C. İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil’den yapılacak. Yine ilk gün oturumunda olduğu gibi her ders için öğrencilere 20’şer soruyu 40’ar dakikada cevaplamaları istenecek.

25-26 KASIM TEOG 1. DÖNEM SINAVI SINAVA GİRİŞ YERLERİ (Henüz Açıklanmadı)

25-26 Kasım 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek TEOG 1. Dönem Sınavı için Sınava Giriş Yerleri henüz açıklanmadı... Herhangi bir duyuru olduğunda anlık olarak biz de duyuracağız...

Merkezi ortak sınavların, sınav takviminde belirtilen tarihlerde, her sınav günü bir olmak üzere, iki günde iki oturum hâlinde yapılacağından sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.

TEOG BAŞVURULARI NASIL YAPILACAK?

* 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için ücret yatırmayacaklardır.


* e-Okul Sistemine kayıtlı 8’inci sınıf öğrencileri ortak sınavlara girmek için başvuru yapmayacaklardır.


*. 8’inci sınıf öğrencileri 2016 yılı PYBS’ye ayrıca girmeyeceklerdir. Parasız yatılılık veya bursluluk hakkından yararlanmak isteyen 8’inci sınıf öğrencilerinin başvuruları, 2016 yılı PYBS kılavuzunda belirtilen tarihlerde öğrencinin öğrenim gördüğü okul müdürlükleri tarafından e-Okul Sistemi üzerinden yapılacaktır.


*Açık öğretim ortaokulu öğrencilerinin başvuru işlemleri Açık Öğretim Ortaokulu Müdürlüğü tarafından takip edilecektir.


*Yurt dışında Bakanlığımıza bağlı olmayan okullardan sınava girmek isteyen öğrenciler; bu kılavuzda yer alan “EK 1– Ortak Sınavlar Yurt Dışında E-Okul Sistemine Kayıtlı Olmayan Öğrenciler İçin Başvuru Formu”nu eksiksiz ve doğru bilgilerle dolduracak ve yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçilik veya Konsolosluk yetkililerine onaylatacaklardır.


*Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler bulundukları ülkedeki büyükelçiliklerde/başkonsolosluklarda onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebileceklerdir. Öğrenciler/veliler, birinci dönem sınavları için 06 Kasım 2015, ikinci dönem sınavları için 11 Mart 2016 tarihine kadar Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Mahallesi Milas Sokak No:21 Teknikokullar 06500ANKARA-TÜRKİYE adresine APS veya dengi posta yoluyla aşağıdaki belgeleri göndereceklerdir.

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı Merkezi Sistem Ortak Sınavları

Valiliklere Gönderilen Resmi Yazı İçin TIKLAYINIZ
Merkezi Sistem Ortak Sınav Yapılacak Derslerin Çalışma Takvimine Göre Ünite/Öğrenme Alanı/Konu/Kazanımların Dağılım Çizelgeleri İçin TIKLAYINIZ

TEOG TÜRKÇE DERSİ NASIL ÇALIŞILMALIDIR?

Türkçe dersine ilişkin ipuçlarına göre, derse çalışılırken dilbilgisinde ayrıntılı konu anlatımlı kitapların kullanılması, not çıkarılmasının alışkanlık haline getirilmesi ve bu notların sürekli yanında bulundurulması gerektiği vurgulandı.


Türkçe dersinde başarılı olmanın ipuçlarında şu noktalara dikkat çekildi:


*Fiilimsiler konusuna çalışılırken sadece fiilimsi eklerini ezberlemekle konuyu kavrayamayız, önemli olan fiilimsi eklerin anlamsal olarak ne ifade ettiğini bilmektir. Fiilimsi eklerini ezberlemeden anlamsal olarak ne ifade ettiğini anlayınız.


*İkinci dönem ortak sınav müfredatında yer alan fiilde çatı konusunu daha rahat anlayabilmeniz için cümlenin ögeleri, fiiller ve ekler konuları iyi bilinmelidir. Çünkü fiilde çatı konusuyla sorularda, ilk olarak cümledeki yüklem bulunmakta, daha sonra bu yüklemin fiil olup olmadığı tespit edilmekte, yüklemin fiil olduğu anlaşıldıktan sonra bu eylemin cümledeki özne ve nesne ile olan ilişkisi incelenmekte, bunu incelerken de ayrıca fiilin içinde bulunan bazı ekler de göz önünde bulundurulmaktadır.


*Paragraflarla ilgili sorular çözülürken önce soru okunup sonrasında paragraf okunmalıdır. Böylelikle paragraf okunurken sorunun cevabı taranıp zamandan kazanılmış olur.


*Cümlenin ögeleri, cümle yapısı, anlatım bozuklukları gibi konularda kitap okuma alışkanlığı süreklilik kazanmalıdır. çünkü doğru cümle yapılarını göre göre yanlış olan cümle farkına varılmadan hissedilmiş olur.


*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG MATEMATİK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Matematik dersinin sayısal düşünmeyi ve işlem yapabilme yeteneğini gerektiren bir ders olduğu ve ezbere dayalı olarak kavranmasının mümkün olmadığına dikkat çekilen kitapçıkta, dersin mutlaka ders ortamında dinlenirken kavranmaya çalışılması, dersin dinlenirken ve çalışılırken de mutlaka not tutulması, bakarak değil yazarak çalışılması gereken bir ders olduğunun unutulmaması önerisi yer aldı. Derse ilişkin ipuçları şöyle:


*Test yöntemi ile ezber yöntemler yerine konunun mantığı çözülmelidir.


*Formüllerini bildiğinizi düşündüğünüz ama soru çözerken hatalarınızın çıktığı konuları tekrar etmelisiniz.


*Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülüp değerlendirilmelidir.


*Soru köklerindeki verilerin tümünü okumalısınız. Soruda parantez içindeki ifadelere dikkat etmelisiniz.


*Kareköklü sayılarda daha hızlı ve pratik olmak için 1'den 20'ye kadar olan sayıların karelerini öğrenmelisiniz. Bu işlemler tam kare ve tam kare olmayan işlemlerde işinize yarayacaktır.


*2. ortak sınavlarda konuların daha yoğun olması sebebiyle 7. sınıfın bazı konuları (rasyonel sayılar da işlemler, cebirsel ifadelerde işlemler, denklemler, silindir, koordinat sistemi) mutlaka tekrar edilmelidir.


*Konu tekrarları yaparken her konu bitiminde çıkardığınız sorularla kendinizi kontrol edip konuyu anlayıp anlamadığınızla ilgili çok net bilgi sahibi olabilirsiniz.

TEOG FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Fen ve teknoloji dersinin en iyi derste öğrenileceğine vurgu yapılan kitapçıkta, şu ipuçlarına yer verildi:


*Mitoz ve mayoz bölünmeyle ilgili soruları çözebilmek için bölünmenin aşamalarını bilmek gerekir. Bunun için de bu aşamalar pekiştirilene kadar çizim yapmalı, eğer görsel zekaya sahip iseniz animasyonlar daha etkili olacaktır. Sorularda da hata yapmamak için şekiller çok dikkatli incelenmelidir.


*Grafik ya da tablo sorularda öğrendiğiniz bilgilerle bağlantı kurmanız önemlidir.


*Paragraf sorularında genellikle seçeneklerde verilenlerin tamamı doğru ifade olur. Ancak orada sadece paragrafta anlatılan bilgiye göre sorunun cevabı aranmalıdır.


*Tablo sorularında önce soru okunmalıdır.


*Eşleştirme sorularında mutlaka eşleşen ifadeler yanlarına yazılmalı ve seçenek belirlenirken hata yapılmamalıdır.


*Konular öğrenilirken bütün içinde düşünülmelidir. Örneğin mitoz ve mayoz bölünmenin kavranabilmesi için DNA'nın özelliklerini, eşlenmesini, kalıtımı, eşeyli üremeyi iyi bilmeniz gerekir. Aksi durumda bilgiler yerine oturmayacak ve kısa sürede unutulacaktır.

TEOG YABANCI DİL SINAVI NASIL ÇALIŞILIR?

Yabancı dil öğrenilmesi için Türkçe'nin dil bilgisi yapısının iyi bilinmesini önemine işaret edilen kitapçıkta, öğrenilen kelimelerin günlük hayatta kullanılması, sınavda bilinmeyen bir kelimeyle karşılaşıldığında, bilinen bir kelime ile benzerliği olup olmadığına bakılması ve cümlenin bütününden anlamın çıkarılmaya çalışılması önerisi yer aldı. İngilizce dersinde başarı için ipuçları ise şöyle:

*"Why", "who", which, "how" gibi soru sözcüklerine dikkat edin. Bu sözcükler paragraf, diyalog ve tablo sorularında karşımıza çıktığı için çok önemlidir. Kullanılan soru kalıbının anlamına uygun cevaba yönelin.


*Soruların çoğunluğu okuduğunu anlama şeklinde olduğu için kelime bilginizi genişletin.


*Kişisel özellikleri anlatan kelimeleri öğrenirken kişinin güçlü ve zayıf yönlerini anlatan kelimeler şeklinde gruplandırarak çalışın.


*Paragraf ve hikayeyi okumadan önce soruları okuyarak parça hakkında genel bir bilgi edinin.


*Birçok soru diyalog şeklinde sorulmaktadır. Diyalogda sorulan şaşırma, onaylama, üzülme gibi ifadeleri iyi bildiğiniz zaman soruda genel olarak ne demek istediğini anlarsınız.

TEOG İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ NASIL ÇALIŞILIR?

Bu derse çalışılırken altını çizerek ve kendine has notlar tutarak çalışılmasını önemine vurgu yapılan kitapçıkta, derse ilişkin şu ipuçlarına yer verildi:


*Amasya Genelgesi'ne çalışırken Kurtuluş Savaşı'nın amacını, gerekçesini ve yöntemini belirten maddeleri kaçırma ve değerlendirebilirsin.


*"Milli egemenlik" vurgusunun yapıldığı konuları kaçırma! Mesela, Erzurum Kongresi'nde milli egemenlik vurgusu yapan maddeler nelerdir?


*Sivas Kongresi'nde cemiyetlerin birleştirilmesinin amacı nedir? Bilgilerini gözden geçirebilirsin.


*Kendine has bir tarih şeridi oluşturup ve mütarekeleri, kongreleri buna yerleştirebilirsin.


*Sınava çalışırken sebep-sonuç ilişkisine bakabilir. "Ne", "neden" sorularını sorup ve cevap arayabilirsin.


*Antlaşmalara çalışırken "Niçin bir araya gelindi?", "Madde ne için oluşturuldu?" ve "Amaç ne idi?" sorularını kullanabilirsin.

TEOG DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİNE NASIL ÇALIŞILIR?

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin yapısı gereği çok fazla soyut bilgi, kavram ve ilke içerdiğine, bu nedenle ezberlenirse unutulabileceğine dikkat çekilen kitapçıkta, konuları çalışılırken bilinmeyen kelimelerin çıkarılması, akılda kalınanların not edilmesi, maddeler halinde notlar tutulması tavsiyelerine yer verildi. Başarı için de şu ipuçları kitapçıkta yer aldı:

*Bütün ünitelere ait kavramları formüle ederek öğrenebilirsiniz. Kader: ölçü, yasa, kanun/ Tevekkül: çalışma/tedbir + dua/Allah'a güvenme/ Külli irade: Allah'ın sonsuz olan iradesi/ Cüz'i irade: İmanın sınırlı olan iradesi/İrade: Tercih edebilme gücü dileme ve dilediğini yapabilme, karar verebilme gücü.

*Şema hazırlayabilir ve olabildiğince fazla örnek bulabilirsiniz.


*Bilinmesi gereken ilgili kavramların listelenmesi, yanına kısaca notlar alınmalı.


*Kavramlar çalışılırken kalıcı olması için benzeşim kurulmalı.

Milli Eğitim Bakanlığı, ortaokul 8’inci sınıf öğrencilerinin gireceği TEOG merkezi ortak sınavlarının yapılacağı tarihleri internet sitesinden duyurdu. Buna göre, birinci dönem TEOG ortak sınavları 25-26 Kasım 2015’te yapılacak. mazeret sınavları ise, 12-13 Aralık 2015’te olacak. İkinci dönem TEOG ortak sınavları için belirlenen tarih ise, 27-28 Nisan 2016. Bu sınavın mazereti de, 14-15 Mayıs 2016’da gerçekleştirilecek.


Bakanlık bu yıl ayrıca 2016-2017 eğitim öğretim döneminde uygulanacak ilk dönem TEOG ortak sınav tarihlerini de açıkladı. Buna göre önümüzdeki yıl eğitim öğretim döneminin ilk yarısında düzenlenecek TEOG ortak sınav tarihi 23-24 Kasım 2016 olarak belirlendi. Aynı dönemin mazeret sınavları ise 10-11 Aralık’ta düzenlenecek.

Parasız yatılılık ve bursluluk sınavı mayıs ayında

Ortaokul 5, 6, 7 ile lise 9, 10 ve 11’inci sınıfların katılacağı Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı (PYBS) ise geçen yıllardan farklı olarak haziran ayında değil, mayıs ayının son haftasında yani 28 Mayıs 2016’da uygulanacak. Üstün yetenekli öğrencilerin gireceği Bilim Sanat Merkezi Öğrenci Seçme Sınavı (BİLSEM) ise 14 Şubat 2016 tarihinde olacak.

2015-2016 Eğitim Öğretim Yılında birinci dönem merkezi sistem ortak sınav 2015 yılı Kasım ayının son haftasında, ikinci dönem merkezi sistem ortak sınavı ise 2016 yılı Nisan ayının son haftasında yapılacaktır. Sınavların kesin tarihleri daha sonra açıklanacak bir kılavuzla belirtilecektir.

2015-2016 TEOG SINAVLARI VE TEOG MAZERET SINAVLARI TARİHLERİ

Birinci Dönem TEOG Ortak Sınavları : 25-26 Kasım 2015

Birinci Dönem TEOG Mazeret Sınavları : 12-13 Aralık 2015

İkinci Dönem TEOG Ortak Sınavları : 27-28 Nisan 2016

İkinci Dönem TEOG Mazeret Sınavları : 14-15 Mayıs 2016

ılsonu Başarı Puanı

Yılsonu başarı puanı, not ile değerlendirilen tüm derslerin ağırlıklı yılsonu puanlarının o dersin haftalık ders saati sayısı ile çarpımının o sınıfa ait haftalık ders saatleri toplamına bölümünden elde edilen puanı ifade eder. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılır.

Ağırlıklandırılmış Ortak Sınav Puanı

Ortak Sınavlar kapsamında, sınavı gerçekleştirilen derslerden alınan puanlar kendi ağırlık katsayıları ile çarpılır. Çarpımların toplamından elde edilen değerin derslerin ağırlık katsayılarının toplamına bölünmesi suretiyle ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanır. Puanlama 700 tam puan üzerinden yapılır.

Yerleştirmeye Esas Puanın Hesaplanması

Öğrencilerin 6, 7 ve 8 inci sınıf yılsonu başarı puanları ile 8 inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanır. Elde edilen toplam ikiye bölünerek yerleştirmeye esas puan elde edilir. Puanlama 500 tam puan üzerinden yapılır.