Okullarda İş Sağlığı ve Güvenliğinde Öğrenciler Unutuluyor

Öğrencilerin ölümüyle sonuçlanan kazaların ardından, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun okullarda da uygulanmasına karar verilmişti. Ancak uygulama için öğrenciler göz önünde bulundurulmadı. Çünkü uygulama, 50'den fazla öğretmen ve personeli olan okulları kapsıyor

Geçtiğimiz yıllarda, 6 yaşındaki ana sınıfı öğrencisi Efe Boz okul tuvaletinde lavabonun üzerine düşmesi sonucu, 13 yaşındaki Yunus Eser ise yine okulda elektrik akımına kapılarak yaşamını yitirmişti. Bu sene okullar açılalı henüz bir ay olmasına karşın Çorum'da bir öğrencinin koluna kapı kolu saplandı. Rize'de ise eğitimin olduğu bir ilkokulda kurulan demir iskele ile dış cephe çalışması yapıldı.

YÖNETİCİLER SORUMLU OLACAK

Yaşanan kazalar ve alınmayan önlemler okullardaki güvenliğin tartışılmasına yol açtı. MEB’in çalışmaları sonucu, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, Temmuz 2016 itibariyle okullarda da uygulanmaya başlanacak. Uygulamanın yürürlüğe girmesinin ardından okullarda yaşanabilecek kazalardan okul yönetimleri sorumlu olacak. Uygulamaya göre, 50'den fazla öğretmen ve personelin bulunduğu okullarda işyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları bulunması gerekecek. Uygulamada, sadece okullardaki öğretmen ve personel sayılarının dikkate alınmasını eleştiren İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, öncelikle öğrencilerin ve okuldaki toplam kişi sayısının göz önünde bulundurulması gerektiğine dikkat çekti.

OKUL İÇİ TASARIM ÇOK ÖNEMLİ!

Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, öğrencilerin güvenliği için özellikle okul içinde ve bahçesinde alınması gereken önlemler konusunda uyarılarda bulundu. Okullardaki kapı kollarının yuvarlak, masa ve sandalye uçlarının keskin olmayacak şekilde tasarlanması gerektiğini belirten Dr. Çolak, “Aynı zamanda merdiven korkulukları, merdiven basamakları, lavabo aynaları ve okul araç-gereçleri olası bir kaza halinde öğrencilere zarar vermeyecek şekilde düzenlenmelidir" dedi. Dr. Çolak, okullarda iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin dışında psikolojik danışmanların da olması gerektiğini söyledi.

OKULLARDA DiKKAT EDiLMESİ GEREKEN DETAYLAR

- Yangınla ilgili tedbirler alındı mı?
- Acil durum eylem planı yapıldı mı?
- Risk analizi yapıldı mı?
- Çalışanların işe uygun sağlık raporları tamamlandı mı?
- Binanın elektrik tesisatı doğrudan erişime açık mı?
- Okul giriş çıkışlarında yeterli alan var mı?
- Pencereler düşme tehlikesi barındırıyor mu?
- Prizler korumalı mı, okul duvarlarındaki korkuluklarının ucu sivri mi?
- Tuvaletlerde kaygan zemine karşı önlem var mı?
- Lavabo ve aynalar sağlam takılmış mı?